Az AHD (Analogue High Definition) térfigyelő rendszer

Az analóg (CVBS) kamerák technikai korlátai miatt a megapixeles felbontás már nem volt megvalósítható, így született az új AHD, CVI, TVI technológia. Ezek közül az AHD technológia terjedt el a legszélesebb körben, mivel a legtöbb kamera és DVR gyártó ezt a jelfeldolgozó elektronikát használja. Ezen technológiát a NEXTCHIP fejlesztette, aki chipgyártással foglalkozik.

AHD (Analogue High Definition) térfigyelő rendszer

Az AHD (Analogue High Definition) térfigyelő rendszerek a hagyományos analóg (CVBS) videojelre épülnek. Képesek azonban a 720p felbontásra, ami 1 Megapixel (1280x720), vagy a 1080p felbontásra, ami 2 Megapixel (1980x720). A felbontásokból látható, hogy az eddigi 4:3 képarány helyett már 16:9 képarányt használ.

AHD kamerákból léteznek a már megszokott variációk: Fix és varifokális objektívvel, dome és csőkamera kivitelben.
Ezen kamerák képesek a régi CVBS jelre is, így régi analóg rendszerekhez is hozzáilleszthetőek, de a 720p illetve a 1080p jelet csak AHD rögzítőkkel tudják megjeleníteni. Az AHD rögzítők képesek a CVBS jelek fogadására is, így kompatibilissé válnak a régi kamerákkal. Amire telepítéskor ügyelni kell, hogy a bemenet párokra azonos jel érkezzen (pl.: 2db CVBS, 2db AHD).

AHD (Analogue High Definition) térfigyelő rendszer

Amennyiben a meglévő régi CVBS rendszer koax kábellel lett kiépítve, akkor DVR-t és a kamerákat kell cserélni, ha utp kábellel, akkor a dvr és a kamera oldali csatlakozókat is.

Az új AHD DVR-ek grafikus menürendszere esztétikus és felhasználóbarát. Távoli elérése lehetséges okos telefonról, tabletről és természetesen számítógépről is.

Előnyök:
Már meglévő régi térfigyelő rendszernél újrakábelezés nélkül, eszköz cserékkel elérhető a Megapixeles felbontás, így megspórolva az újrakábelezési költségeket.

Hátrányok:
Maximálisan 2Mpx-es felbontás (Ip-nél 1-5 vagy akár 12MPX-el is elérhető)

Mint a régi analóg kameráknál itt is előfordulhat zavart jel, futó kép.
Új rendszer kiépítésénél nagyságrenddel nem csökkenti a rendszer árát egy IP-hez képest.
Nem érhetőek el olyan intelligens szolgáltatások, mint pl.: vevőszámlálás, arcfelismerés, virtuális vonal áthaladás.