IP kamera

IP kamerarendszerek, ip kamera

Térfigyelő kamera, biztonsági kamera, dome kamera

A térfigyelő kamerarendszer, biztonsági kamera elsődleges célja, hogy míg nem tartózkodunk az ingatlanunkban (legyen az családi ház, lakás, üzlethelyiség), addig rögzítésre kerüljön, hogy mi is történik.

A rögzítést egy NVR-re (network video recorder) végzi, melyben egy winchester található. Az NVR-t a kamerák száma szerint tudjuk megkülönböztetni, így lehetnek 4, 8, 16 csatornásak ( a csatorna száma a ráköthető kamerák számát jelentik). A tárolt adatmennyiség a winchester méretétől függ ami 1, 2 illetve 3 Tb-os lehet. A rögzítőbe, kialakításától függően egy, vagy több winchester kerülhet.

Ip kamera

alkalmazása esetén egy számítógépes hálózatot kell kiépíteni, ahol az összes ip kamera egy hálózati eszköznek felel meg. Kivitelezése teljesen eltér az analóg kamerarendszerek telepítésétől.


NVR-kamerarendszer rögzítés, IP kamera, dome kamera
NVR-kamerarendszer rögzítés, IP kamera, dome kamera

Lehetőség van a NVR-t távolról elérni, ehhez szükséges szélessávú internet a NVR-nél. A távoli elérés bárhonnan lehetséges, az ip kamera képeit számítógépen, egy egyszerű internet böngésző segítségével megnézhetjük, míg okos eszközeinkre alkalmazást kell letöltenünk.

Apple eszközökkel is működő ip kamera, biztonsági kamera
Android eszközökkel is működő ip kamera,  biztonsági kamera
Mobiltelefonra letölthető alkalmazás az ip kamera használatához

IP  kamera esetén a legfontosabb megkülönböztető tulajdonság a felbontás, amit megapixelben fejezünk ki, ezen kívül természetesen sok egyéb jellemzőt is figyelembe kell venni. Fontos szempont még a felhasználási terület: kültéri, beltéri, vandálbiztos, éjjel látó, box, kompakt, dome stb.

1,3Mpx

1,3Mpx

2Mpx

2Mpx

Az 1,3 Mpx-es kamera felbontása fél HD (1280x720) képminőséget jelent, míg a 2 Mpx-es fullHD (1920x1080) felbontást. Ezen felvételek megjelenítéséhez már HDMI csatlakozóval ellátott készülékre van szükség.

A 3 és 5 Mpx-es kamerák felvételei megjelenítés szempontjából nem különböznek a 2 Mpx-estől, mivel ez a fullHD és a mai televíziók felbontásának ez a maximuma (kivéve 4K televíziók). Ezen kamerák mégsem elhanyagolhatóak, mivel sokkal részletgazdagabb felvételt készítenek. Ennek akkor van szerepe, amikor egy felvételbe belenagyítunk és akár többszörös nagyítás mellett is éles képet kapunk.

NVR-kamerarendszer rögzítés, ip kamera
NVR-kamerarendszer rögzítés, ip kamera

Lehetőség van a NVR-t távolról elérni, ehhez szükséges szélessávú internet a NVR-nél. A távoli elérés bárhonnan lehetséges, az ip kamera képeit számítógépen egy egyszerű internet böngésző segítségével megnézhetjük, míg okos eszközeinkre alkalmazást kell letöltenünk.

IP kamera
IP kamera
IP kamera
IP kamera
IP kamera