Riasztórendszer

Riasztórendszerek

Riasztó szerelés

A mai riasztó, riasztórendszerek nem csak házunk védelmére alkalmasak, hanem kényelmi funkciókat is elláthatnak. Lakóhelyünk automatizálása is könnyedén megoldható általuk. Legyen az egy elektromos redőny, külső világítás, amit a 4,3 illetve 7”-os érintőképernyős kezelőkről vagy az okos eszközeinkről irányíthatunk. Igénytől függően akár automatikus vezérlések is beállíthatóak pl.:ha élesítjük a riasztórendszert a redőnyök automatikusan lemennek, riasztás esetén reflektor kapcsolódik fel….


Riasztórendszer kezelő, riasztó szerelés
Riasztórendszer kezelő,  riasztó szerelés
Riasztórendszer kezelő
A

riasztórendszer

megrendelése illetve szerelése előtt mindenféleképpen szükséges az ingatlan felmérése, illetve a riasztórendszer szerelésének céljának meghatározása.

Felmérésnél egy kockázat analízist kell végrehajtani. Ez természetesen más eredményre vezet egy ékszerüzletben, kocsmában vagy egy magánlakásban.
Ha üzleti célú ingatlanról beszélünk, akkor pl. mindenféleképpen célszerű segélykérő gomb vagy távirányító kialakítása, mivel fokozottan előfordulhat a rablás veszélye.

Vendéglátóhelyen, irodában a kezelőt ajánlatos úgy elhelyezni, hogy a vendégek, ügyfelek, vásárlók ne lássák, ne férhessenek hozzá - ha lehetséges, akkor pl. hátsó bejárathoz.

Egy magánlakásban a kezelő elhelyezésénél fontos, hogy minél közelebb legyen a bejárathoz, hogy a lehető legrövidebb időre lehessen állítani a belépési késleltetést. Figyelembe kell venni, hog minden bejárati lehetőség mellé tanácsos kezelőegységet elhelyezni. Ha a rendszer rendelkezik éjszakai védelemmel és a ház több szintes akkor célszerű az emeletre is elhelyezni egy kezelőegységet.

Rendszereinket minden esetben minimum egy kültéri és egy beltéri szirénával szereljük, így ha a külső szirénát szabotálnák, a belső még mindig riasztani tud. Ezen kívül rendszereink bővíthetőek GSM hívóval, mely riasztás esetén a beprogramozott telefonszámokra hívást és/vagy sms értesítést küld. Igény esetén szerződött partnere vagyunk a Multialarm Zrt.-nek, mely az ország legnagyobb járőrszolgálata.

A betörések nagy része éjszaka, sötétben történik, így nagy gyakorlati haszna lehet a szirénázás mellett a reflektoroknak, melyeket a riasztó vezérel. Riasztás esetén ezek is felkapcsolódnak, amik még nagyobb feltűnést keltenek. Természetesen ezek a reflektorok hétköznapi lámpaként is üzemelhetnek, melyet kezelőről vagy akár távirányítóról tudunk vezérelni.

Riasztó távirányító, rádiós riasztó
Riasztó sziréna

Az elsődleges védelmet általában a mozgásérzékelők nyújtják. Elhelyezésük szempontjából sarokba kb: 2 - 2,2 m magasságba telepítjük, célszerű minden helyiségben – kivéve a vizes helyiségeket - elhelyezni egyet. Így érhető el, hogy mihamarabb jelezzen a riasztó.

Az érzékelők számán egy bizonyos helyzetig lehet spórolni, de ez mindig az adott háztól függ pl.: kétszintes háznál előfordulhat, hogy az emeleti részen (ahol minimális a behatolási esély) nem a különböző helyiségekbe, hanem a folyosóra helyezünk el mozgásérzékelőt. Ezt „csapda rendszer”-nek nevezzük, de természetesen így a biztonsági szint is csekélyebb lesz. Ez akár a földszinten is megvalósítható, de így már nagyságrendileg csökken az objektum védelme, ezért ezt nem szoktuk tanácsolni.

A mozgásérzékelőket kiegészítik a nyitásérzékelő, amit - hacsak nem megoldhatatlan - a főbejáratra mindenféleképpen, illetve a teraszajtókra (és más, a behatolás szempontjából veszélyes helyekre) célszerű elhelyezni. Szerepe, hogy az ingatlanba lévő behatolás előtt (tehát amikor az ablakot befeszítik, feltörik) már jelezzen a riasztó.
Ezt tovább fejlesztve érhetünk el egy teljes szintű éjszakai védelmet, ha az összes nyílászárót felszereljük nyitásérzékelővel. Ennek az a lényege, hogy a rendszert úgy kapcsoljuk be, hogy csak a nyitásérzékelők lesznek aktívak, így a házban szabadon mozoghatunk, mégis védve van az összes behatolási pont - ezt nevezzük “héjvédelemnek”.

Mozgásérzékelővel is megoldható éjszakai védelem, de ez korlátozza a beltéri mozgást. Például kétszintes háznál a földszinti mozgásérzékelők aktívak, így a földszintről nem lehet behatolni, de ezáltal az összes otthon tartózkodó személy sem sétálhat a földszinten. Egyszintes háznál is megoldható úgy például, hogy az előszoba, nappali védve van, de a folyosó és a hálószoba mozgásérzékelőjét kiiktatjuk, így éjszaka a mosdóba el lehet menni, a ház többi része mégis védelem alatt áll.